Franc But:

Visoka diplomatija u zelenilu
Ambasadoru Slovenije u Srbiji za adaptaciju na našu prestonicu bilo je potrebno veoma malo vremena: brzo se navikao na našu kuhinju, posebno na turšiju i pasulj, a bogata vegetacija u gradskim parkovima i oko njegove rezidencije u blizini Banjičke šume doprineli su da se oseća kao kod kuće

Piše: Mirjana Tasovac
Foto: Marija Ćalić

Ambasador Republike Slovenije u Srbiji Franc But (48) sa radošću je prihvatio diplomatsku funkciju u Beogradu. Premda je ovde manje od godinu dana, odlično je upoznao ne samo prestonicu već i celu Srbiju.
- U Beogradu sam prvi put bio kao srednjoškolac, a kasnije sam više puta dolazio kao ministar u Vladi Republike Slovenije - ističe Franc But. - U tih nekoliko navrata grad mi se dopao, ali život u njemu pružio mi je novu, lepu i celovitu sliku o ljudima, običajima i arhitekturi. Moj ambasadorski posao podrazumeva boravak u drugim zemljama i moram priznati da uživam u tome. Volim da upoznajem nove predele, ljude i kulturu i da dajem svoj doprinos dobrim međudržavnim odnosima. Pre dolaska u Beograd, septembra prošle godine, bio sam ambasador u Pragu.
Njegova beogradska rezidencija smeštena je u elit-nom delu grada, u blizini Banjičke šume. Lepa kuća, gustom crnogoricom izdvojena od saobraćajnica, ima dvorište prepuno cveća i drveća.
- U dvorištu imam stabla dunje i trešnje, a meni, Slovencu odraslom u Rogaškoj Slatini, priroda i zelenilo puno znače. Osim toga, prija mi udaljenost od buke velegrada i osećaj da živim u idiličnom prirodnom okruženju. Beograd je, za razliku od Ljubljane, velika prestonica i stoga me naročito iznenadilo što ima puno zelenila i velikih parkova u koje sam se odmah zaljubio. Redovno odlazim na Kalemegdan, Tašmajdan i u Košutnjak.

Rogaški kristal i Rozental porculan

Kolski prilaz oivičen tujama vodi do dvorišta i travnjaka koji, premda ambijentalno izdvojeni, čine jednu celinu. Dvorište i travnjaci su tokom sunčanih dana mesto okupljanja poslovnih ljudi. Prostrana terasa povezana je sa dnevnom sobom u kojoj se nalazi velika crna kožna garnitura za sedenje.
Diplomatske aktivnosti ambasadora odvijaju se i u samoj rezidenciji.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls