Andreja Preger:

Život počinje u stotoj
Najstariji aktivni pijanista na svetu, profesor muzike i doktor prava, iako je rođen u vreme Prvog balkanskog rata, svakog dana svira klavir i radi jutarnju gimnastiku, i s kompjuterskom preciznošću pamti sve datume i događaje iz svoje burne prošlosti

Piše: Žaneta Apostolovski
Foto: Branko Pantelić i privatni album

Kao molitvom, svaki njegov dan počinje jednosatnim sviranjem Bahovih i Betovenovih dela, jutarnjom gimnastikom i umivanjem hladnom vodom do pojasa, a ima 99 godina. Andreja Preger, za koga mnogi tvrde da je najstariji aktivni pijanista na svetu, s kompjuterskom preciznošću pamti sve datume i događaje iz svog zaista burnog, uspešnog i veoma zanimljivog života. Da je u savršenoj životnoj kondiciji uverila se i publika koja je u martu ispunila Veliku dvoranu Kolarčeve zadužbine, dok je maestro Preger sa mnogo žara izvodio Mocartovu “Fantaziju”.
- Nemam pojma ko je smislio da sam najstariji aktivni pijanista na svetu i šta je od toga istina, a šta ne - kaže Andreja Preger dok u svojoj radnoj sobi, na starom crnom klaviru spretnim prstima Betovenove note pretvara u čarobnu muziku. - Valjda pretpostavljaju da ljudi stari kao ja više ne mogu da sviraju, ali nisam siguran da li je ta tvrdnja sasvim tačna. Jer, koliko znam, nema pouzdanih podataka o tome. Pravnik sam po zanimanju i znam da za sve moraju da postoje dokazi.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls