Angelina Atlagić:

Moje putovanje: Butan
Kostimografkinja Angelina Atlagić dvaput je boravila u tajanstvenoj kraljevini na Himalajima, bila na lokalnoj svadbi zajedno sa princezama i prinčevima, splavarila po ledenim planinskim brzacima i vraćala snagu u drvenim kadama sa mineralnom vodom i vrelim kamenjem
Kada sam pre nekoliko godina prvi put pročitala informacije o Butanu u vodiču edicije ‘Lonely Planet’, zapitala sam se da li je uopšte moguće stići do te daleke kraljevine na obroncima Himalaja. Postupak dobijanja vize je dug i komplikovan, a period lepog i stabilnog vremena veoma kratak, uglavnom je to u septembru, mada ni to niko ne može da obeća. Da mi je neko rekao da ću se za manje od godinu dana dva puta naći u Kraljevstvu olujnog zmaja, kako glasi jedno od zvaničnih imena te zemlje, ne bih mu poverovala.
Sletanje Sletanje u Paro, u Butanu, jedno je od spektakularnijih koje sam doživela. Posle uzbudljivog pogleda na Mont Everest koji izviruje iz belih oblaka, avion počinje da se spušta u nepristupačan tamnozeleni planinski pejzaž. Nigde se ne vidi ravna površina i putnici već zabrinuto gledaju kroz prozor dok se avion uvlači u dolinu između dve planine, i čini vam se da će ih okrznuti krilima. Posle prvog šoka od sletanja, čeka nas drugo iznenađenje: aerodromska zgrada više liči na etnografski muzej, dok su carinici obučeni u egzotične nacionalne nošnje. Izlazimo u kasno popodne i dočekuje nas čudna, ali prijatna temperatura suptropske klime na dve hiljade metara nadmorske visine.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls