Radmila Bakočević :

Od A do Z
Operska diva, dobitnica nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za životno delo, u intimnoj abecedi otkriva kako je pobedila strah od groma, zašto joj je važna Guča i zbog čega je Jovanka Broz uvek ostavljala pozitivan utisak na nju

Piše: Tanja Nikolić
Foto: Branko Pantelića
Amalija Aćimović, moja najbolja drugarica iz detinjstva. Odrasla sam u Čačku i družimo se od moje pete godine. Njena mama, tetka Ružica, prva mi je rekla da svaka devojka koja voli taj poziv može da bude učiteljica, ali ne i operska pevačica. Tetka Ružica je veoma volela muziku, a Amalija je svirala klavir i mi smo improvizovale, pevale, uživale. I danas smo nerazdvojne drugarice.

b
Bakonja, moj suprug Aleksandar. Rodoljub Čolaković me je pitao zbog čega sam promenila prezime kad sam se udala, jer sam već uveliko pevala i znali su me pod devojačkim Vasović. Odgovorila sam mu da mi je mnogo više stalo do prezimena, odnosno Bakonje i braka nego do karijere. Bergamo, fe-stival Donicetija, kad sam dobila nagradu zajedno sa Lučanom Pavarotijem.

c
Cece. Mušica ce-ce, tako smo zvale našu drugaricu iz učiteljske škole, koja je uvek bila oštra, vrlo zabavna i interesanta. Inače, zove se Olga Ćirjanić, rođena Radovanović. Cetinje, ostalo mi je u sećanju jedno gostovanje, kad smo doživeli veliko nevreme. Bila je noć i kao prikovana stajala sam pored prozora, gledala munje i slušala kako pucaju gromovi. Impresivno. Bila sam kao opčinjena, bez obzira na strah od groma. Cvejić Nikola, vrlo sam srećna što je bio moj profesor.

č
Čačak, naravno. Rođena sam u Guči, ali mi je mama iz Čačka, i tamo su moja braća Srećko i Dragan Vasović sa svojim porodicama. Iako već dugo živim u Beogradu, tamo se osećam kao kod kuće. U Čačku sam završila osnovnu školu i četiri razreda gimnazije.

ć
Ćećo, moj brat Srećko. Vrlo sam vezana za oba brata. Tata se malo protivio mom izboru profesije, razmišljao je praktično: smatrao je da je za devojku dovoljno za završi srednju školu. Ali od mame i braće imala sam veliku podršku, a kasnije i od supruga.

d
Dragan, moj drugi brat. Mama Dara. Ne bih ništa napravila u profesiji da nije bilo nje, od nje sam nasledila talenat, imala je prekrasan glas. Dubrovnik, u kome sam sve do nesrećnih događaja bila stalni gost na Dubrovačkim letnjim igrama. Duško Trbojević, naš poznati pijanista i vrhunski umetnik, sa kojim sam imala prvi koncert. On me je, uz mog profesora, uveo u svet muzike.


Dženana. Jedna od mojih studentkinja iz Sarajeva. Sad je stigla do četvrte godine, redovno mi se javlja, izuzetno je talentovana, topla i vaspitana.

đ
Đorđe, moj tata. Divan autoritet. Kad sam pošla u učiteljsku školu, rekao mi je tri bitne stvari: nikada nemoj ignorisati potvrđene vrednosti jer time degradiraš sebe; daleko je lakše svladati se nego izvinjavati. I uzmi vode u usta, dok progutaš, lakše ćeš rečenicu izgovoriti.

e
Emilija, mala kovrdžava devojčica krupnih očiju, unuka mog brata Dragana, mudrica. Često me ostavi bez teksta svojom pameću.

f
Francuska. Gostovanje sa “Normom” u Parizu. Zamenila sam Monserat Kabalje, koja je imala zdravstvenih problema. Pevala sam u kostimima iz muzeja u kojima je nastupala Marija Kalas.

g
Guča, moje rodno mesto. Tamo sam imala i svoj prvi koncert za Kolo srpskih sestara. Pevala sam “Hladan vetar poljem piri”.

h
Harlem, jednom me je jedan njujorški taksista provozao po njemu, bio je u potpunom šoku, jer je te večeri poginuo Martin Luter King.

i
Petar Iljič Čajkovski, moj omiljeni kompozitor. Pevala sam široki repertoar, ali sam ostala najviše vezana za Onjeginovu Tatjanu.

j
Jovanka Broz. Imala je izuzetan odnos prema meni, a u susretima sa državnicima me je impresionirala, jer je mnogo znala o kulturi i tradiciji zemalja državnika čije je supruge ugošćavala.

k
Ksenija, moja unuka, najveći uspeh i radost. Tako se zvala i moja baka, tatina mama, koja me je naučila jednu prekrasnu pesmu.

l
Lena, druga unuka, kćerka mog bratanca Aleksandra Vasovića. Veoma je talentovana.

lj
Ljubljanska opera, s njom sam imala izuzetnu saradnju, posebno sa dirigentom Lovrom Harnićem.

m
Margareta, moja kćerka. Jednom mi je rekla da je razmišljala zbog čega je često boli glava i zaključila da je to zato što ju je moja dijafragma udarala u glavu dok je bila u mom stomaku. Naime, bila sam u sedmom mesecu trudnoće kad je beogradska opera gostovala sa “Faustom” u Lozani, Visbadenu i Parizu.

n
“Norma” u Napulju s Mariom del Monakom i Frojencom Kosoto. Oboje su pevači koji ulaze u istoriju vokalne umetnosti.

nj
Njujork. Metropoliten.

o
Osaka. Uspešan koncert i master klas koji sam tamo održala.

p
Petrograd, pevala sam moju Tatjanu i dobila kritiku da takva Tatjana skoro nije prešla preko praga Marijinskog teatra.

r
Rade. Trojica u učiteljskoj školi: Arsović, Petrović i Vasović.

s
Sarajevo. Uvek su mi bila draga gostovanja tamo, pevala sam i kad je bila zimska Olimpijada. Kasnije sam bila i profesor na Akademiji u istočnom Sarajevu.

š
Šašava pesma, prekrasna pesma mog divnog druga kompozitora Koste Babića.

t
Trubadur, gostovanje u Kovent gardenu, naučila sam tu ulogu za nepunih devet dana s mojim divnim pijanistom Zdenkom Marasovićem.

u
Užice i moja Učiteljska škola. Ti dani su mi bili najlepši. Tada sam se osamostalila.

v
Vels. Pamtim ga kao interesantno putovanje sa KUD “Branko Krsmanović” i dirigentom Bogdanom Babićem. Dobili smo prvu nagradu u takmičenju horova.

z
Zagreb. U njemu sam uvek imala izuzetan odnos i sa publikom i sa kolegama.

ž
Ženeva. Često sam pevala tamo, i ako je verovati kritici, bila su to uspešna gostovanja.

Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls