Mile Davidović:

Moje putovanje: Monako
Slikar naivac Mile Davidović tokom učešća na kolektivnoj izložbi u najmanjoj evropskoj kneževini posetio je spektakularni Okeanografski muzej smešten na litici, šetao parkovima u kojima se, pored mediteranskog drveća i cveća, nalaze brojne skulpture i testirao gastronomsku ponudu restorana, među kojima mu se najviše dopao ‘La Spiaggia’ u koji često svraća i Novak Đoković
Kad sam od Svetskog udruženja naivnih slikara dobio poziv da učestvujem na izložbi koju su organizovali u Trgovinskom centru Monaka, nisam se nimalo dvoumio, spakovao sam kofere i krenuo. Bio sam veoma srećan pošto je velika čast izlagati u Monaku. Izložba naive okupila je umetnike iz dvadesetak zemalja, ulaz je bio isključivo sa pozivnicama, a obezbeđenje na ulazu vrlo rigorozno. Bilo je baš mnogo sveta, nekoliko ambasadora i konzula. Radost zbog učešća na tako reprezentativnoj izložbi nije umanjila ni greška kojom sam u katalogu predstavljen kao slikar iz Hrvatske.
Stara ljubav Iako sam u Monaku do sada bio više od dvadeset puta, uvek mu se vraćam s istim žarom, jer odiše nekom čudesnom lepotom i mirom. I mada je jedan od najnaseljenijih gradova na svetu, po ulicama se viđa vrlo malo ljudi. Susretao sam uglavnom turiste, dok njegovi žitelji rade i gledaju svoja posla. Tokom dana je malo i automobila, uglavnom neki kedi i poslovna vozila. Svaka zgrada u kneževini izgleda prelepo. Grad je izuzetno čist i uredan, nema kriminala, zna se red, baš sve je pod konac. Obožavam takve gradove i kad zamišljam idealno mesto za život, uvek prvo pomislim na Monako. I kad sam, ranije, obilazio obližnja mesta, poput Mentona, Kana ili Nice, uvek sam morao da dođem u Monako, da ga vidim bar na nekoliko sati.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls