Džoja Ratković Gavela:

Od A do Z
Slikarka, crtač, karikaturista i ilustratorka koja je izložbom u Muzeju primenjenih umetnosti obeležila 40 godina rada, u intimnoj abecedi otkriva zašto je gnezdo najnežnija građevina i zbog čega je na detinjstvo sećaju dva sanduka sa zaključanim tajnama

Piše: Mirjana Tasovac
Foto: Marina Lukić



a
Anđeo. Osećam kada uznemiri vazduh krilima. Ne usuđujem se da ga slikam. Plašim se tolike lepote. Apostoli i Beli mileševski anđeo koji upozorava.

b
Bogad. Tako smo iz milošte moja kćerka Jelena i ja zvale Beograd dok smo živele u Beču. Bol kada ga napuštamo. Bajka kada smo tu.

c
Crtež. Završavam ga malim prstom, na kome je kapica od gume da se prst ne ostruže trenjem o grub papir.

č
Čarolija. Pokretač svega, igra reči u slici, druženjima, prijateljstvu. Tražim je svakodnevno.

ć
Ćirilica. Prvo pismo. Od ranog detinjstva smo se podelili: tata i ja smo koristili ćirilicu, a mama i brat latinicu. Podela bez rasprava.

d
Duša. Čuvati, negovati, čistiti, uznositi. Najlepše ime u mojoj porodici. Deda, muž i bratov sin - svi su Dušani.


Džoja. Moje ime koje ne volim i sa kojim sam u konfliktu ceo život. Ni značenje radost ne pomaže. Tako je džombasto.

đ
Đuzepe. Verdi, di Stefano, Đoto, Botičeli. Muzika i slikarstvo zajedno i Đepeto koji peva i igra sa Pinokiom.

e
Ep. Snaga i lepota dva slova, srpski narodni ep, moje detinjstvo. “Predrag i Nenad” i “Marko Kraljević i beg Kostadin” i buđenje emocija. Pogodak u dušu.

f
Fantazija. Moramo je spasavati od poplave ništavila kao u “Beskrajnoj priči”. “Mama, pa neće, valjda, ništavilo uništiti fantaziju”, rekla mi je kćerka Jelena kada je imala pet godina.

g
Gnezdo. Najnežnija građevina. Simboliše sigurnost i mir. Gradi sa otkucajima srca i krilima ptice.

h
Hamlet. Kao grom utisnuto ime. Film sa ser Lorensom Olivijeom. Gle-dala sam ga sedam puta zaredom kada sam imala sedam godina. Posle su došli likovi slični po karakteru: Aljoša, Knez Miškin i Don Kihot.

i
Istina. Neprekidno je tražim u svemu, a tako je teško nalazim.

j
Jutro. Početak jutra je knjiga koju čitam. Kafa sa roditeljima u Mostaru, prvo ćutanje. Jutro preko kafe spaja san sa javom. Posle dođe razgovor.

k
Krila. Želja za letom, česta tema mojih crteža i slika. Jednom je neko rekao da kod mene sve leti i leprša. Krila kao kruna otežala do neba. l Lavirint i grčka mitologija. Lavirinti glave su zbunjujući. Ponekad nema kanapa i Arijadne.

lj
Ljolja. Ime koje je moja kćerka Jelena dala sama sebi. Tako je i danas zovemo. Nestašno i najdraže ime.

m
Molitva. Jedna od najlepših reči, kao majka, milošta. Moć molitve koja s vremenom narasta. Nikada dovoljno molitve.

n
Nada. Nada sa verom i ljubavlju da nas umiri, očuva i traje.

nj
DetiNJstvo i sećaNJa. Kod obe bake po jedan sanduk sa zaključanim tajnama. U jednom niska roze perli. Stavljam ih i istrčavam na ulicu da čujem pleh orkestar. Dok trčim, vidim ih kako ispadaju po pločniku i nestaju zauvek. U drugom, kod druge bake, baklave. Ključ od sanduka u džepu njene kecelje. Baka spava, prikradam se kecelji.

o
Oko. Magija oka, svetlost, oštrina, blagost, dubina i tajna. Nekada vlastito ogledalo. Ima i lov oka.

p
Prorok. Puškinova pesma o čoveku. Za mene najlepša pesma. Paljo, nadimak mog oca koji sam mu dala iz milošte. Sa njim i danas vodim dijaloge. Pajac, prva lutka, crveno-bela, koju mi je otac doneo.

r
Reč kao obaveza: zvuk, blesak uma, odjekuje, pogađa, obasjava, ubija. Suprotnost brbljanju koje ne znači ništa.

s
Skromnost, uvek prikrivena, a tako kraljevska, ako se prepozna. Slika, sva u pokušajima, u očekivanju čuda svetlosti koje se desi iznenadno. San i sreća.

š
Šaputanje, šuškanje, neka tajna koja golica. Šum šume i u njoj šušmiga. Moram ga nacrtati jednom, kada se u meni uobliči.

t
Tuga. Sećanje na roditelje i bliske koji nisu tu. Negujem je kao obred, svaki dan.

u
Unuk Nikola, star dve i po godine. Peva “Ružmarine moj zeleni” i “Bledi mesec obasjava”. Neodoljivi hrapavi glas i progutana slova.

v
Vaskrsenje i odmah kondak “Da vaskrsnet Bog i rastočatsja vrazi jego” (Da vaskrsne Bog i nestanu svi neprijatelji njegovi). Vapjući potrebno za ovo vreme.

z
Zanos. Samo da mi ga ne oduzmu. Predivna reč u srpskom jeziku. Ne može se prevesti na druge jezike. Vezujem je za plavi krug i u njemu zvezdu.

ž
Žrtva, film Tarkovskog. Veličanstven, neobjašnjiv, mnogo velova, slojeva i Avramova žrtva i sva čuda oko toga.

Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls