Jasna Grujičić:

Salonski pogled na istorijske epohe
Galeristkinja koja se sa suprugom i decom vratila iz Amerike pronašla je idealan prostor za kineske rezbarije u ružinom drvetu, sedla, stolice od tikovine, turske haljine za neveste i indijska zvona za kamile

Piše: Mirjana Tasovac
Foto: Marija Ćalić

Supružnici Jasna Grujičić (44) i Vuk Vučković (55), oboje galeristi, prokrstarili su zajedno pola sveta. U Americi su živeli u čak trideset država, da bi se konačno skrasili u srcu srpske prestonice, u potkrovlju s kojeg se pruža jedinstven pogled na Kalemegdan.
- Vuk i ja smo se upoznali 1992. u Beogradu kod zajedničkih prijatelja - seća se Jasna. - On je već tada radio u Americi, gde se bavio antikvitet-nim tekstilom, nameštajem, i pre svega tepisima. Tepisi su mu oduvek bili najzanimljiviji. Budući da je to bio susret dvoje ljudi koji su se odmah prepoznali, nastavili smo da se viđamo, a malo potom zajedno smo otišli u Ameriku.
Ne samo da su se jedno drugom dopali nego su ih vezala i ista interesovanja. Jasna je, osim književnosti, kao i Vuk završila primenjenu umetnost, tako da su u Americi zajedno držali galerije u kojima su, pored umetnina i antikviteta, prodavali i neobičan unikatni nameštaj.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls