Vjera Mujović :

Moje putovanje: Norveška
Glumica Vjera Mujović zajedno sa koleginicom Radom Đuričin u prijateljskoj zemlji na severu Evrope jela je savršenog lososa i videla na pijaci najružniju ribu, odmarale su se na krovu futurističke zgrade Opere, mahale kraljevskoj porodici i sklanjale se od maturanata koji mogu tri nedelje da piju do iznemoglosti
U organizaciji Društva Srba i prijatelja Srbije iz Bergena, koje okuplja uglavnom našu mladu ekonomsku emigraciju (inženjeri, arhitekte, stomatolozi, lekari i farmaceuti...) pristiglu posle 2000, moja draga koleginica Rada Đuričin i ja posetile smo Norvešku, gradove Bergen i Oslo. Igrale smo predstavu ‘Čovek čoveku’, u produkciji Niš Art Fondacije, sa kojom smo već gostovale u regionu - Zagrebu, Puli, Crnoj Gori, Makedoniji, kao i u Londonu i Minhenu.
Kantri muzika Norveška je dugo bila u uniji sa Danskom i tada je glavni grad bio Kopenhagen. I danas su Norvežani tolerantniji prema Dancima, dok su prilično rivalski nastrojeni prema Šveđanima - svi vicevi su uvek o njima. Dugo su bili siromašni, naročito u vreme dominacije švedske industrije, sve dok nije pronađena nafta, pa sada Šveđani dolaze da rade u Norvešku. Naravno, na Evroviziji se časte međusobno kao i mi na Balkanu. Zbog njihove dijaspore u Americi postoji veliki uticaj kantri muzike (strašno, po manjim mestima šetaju sa kaubojskim šeširima).
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls