Mihajlo Prica:

Moje putovanje: Loreto
U morskom raju Meksika zaljubljenik u plave kitove Mihajlo Prica imao je jedinstvenu priliku da zajedno sa biolozima u čamcu prati najveća živa bića koja su ikad živela na našoj planeti
Plavi kit je najveće biće koje je ikad živelo na zemlji. Može da bude dugačak do 36 metara i težak do 200 tona. Poređenja radi, veliki afrički slon je težak oko pet tona, što znači da je samo jezik plavog kita težak kao ova najveća kopnena životinja. Procenjuje se da plavih kitova u svim okeanima danas ima između pet i deset hiljada, što ovu vrstu svrstava u kategoriju ekstremno ugroženih.
Prvi susret Pre četiri godine prvi put sam otišao da uživo vidim plavog kita, od tada je to postalo moja nužna i trajna duhovna potreba. Sve ovo je teško razumeti kroz priču, brojke, opise, informacije, lepota je u doživljaju. Već kod prvog susreta ste u čudu. Kad i ako doživite da vam se pogledi sretnu, biće vam jasno da vas je pogledao neko potpuno različit. Imam osećaj da je inteligencija plavih kitova mnogo ispred ljudske, ta bića kao da su dostigla neku vrstu nirvane. Duša kita je božanska.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls