Milena Obradović:

Moje putovanje: Njujork
Arhitekta Milena Obradović, dobitnica mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, fascinirana je organizacijom saobraćaja u Velikoj jabuci, uživala je u opuštenoj atmosferi Central parka i, poput mnogih turista, već posle nekoliko dana osetila se kao da je rođena u tom gradu
Grad Njujork, prelepe građevine gusto načičkane i savršeno uklopljene. Sve su različite po stilu i dizajnu, visini i obliku, a ipak čine fantastičnu celinu. Zadivljuju ogromnim šarenim svetlećim reklamnim panoima. Sve deluje skladno, očaravajuće i vrlo primamljivo za gledanje i fotografisanje. Svakako da u tome prednjači Brodvej koji glamurom i impozantnošću zaista ostavlja bez daha.
Ulice iz filmova Širokim ulicama i avenijama vrve kolone žutih taksija koji će vas, pored metroa, najsigurnije i najbrže odvesti na željeno mesto. Za tako veliki višemilionski grad gužve u saobraćaju nema. Iako su sve ulice jednosmerne i izuzetno široke, ne možete videti nepropisno parkirano vozilo ili ostavljeno pored trotoara dok vozač trkne da nešto kupi. Postoji savršen red kojeg se svi pridržavaju. Ceo grad je prepleten podzemnom železnicom koja funkcioniše tačno u minut. Displeji pokazuju za koliko minuta stiže sledeći metro i kuda ide. Sve je tako lepo organizovano i podešeno pa se, kao turista, vrlo brzo osetite delom Njujorka. Trotoarom užurbano, sa slušalicama na ušima koračaju poslovni ljudi, domaći i stranci, svako u svom fazonu i zaokupljen nekim svojim ciljem. Šetnja njujorškim ulicama omogućuje nam da sagledamo ne samo šoping-zone i svetski poznate brendove već i kulturu jednog grada.

Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls