Viva Vox:

Zemunska internet senzacija
Naš hor koji glasovima oponaša zvuke instrumenata na mreži jutjub za manje od mesec dana videlo je preko 700.000 ljudi, a njihovo izvođenje pesme ‘Du hast’ grupe ‘Rammstein’ postalo je svetski hit

Piše: Slobodan Vlajić
Foto: Marina Lukić

Da se bajke dešavaju i u Srbiji svedoči priča o beogradskom horu “Viva Vox”. Do juče je za njega znao samo najuži krug ljudi, rodbina i prijatelji njegovih članova, a sada su oponašanjem instrumenata postali poznati širom planete. Svetsku slavu stekli su za dvadesetak dana emitovanja njihovog spota na društvenoj mreži jutjub. Kada su 31. maja ove godine u beogradskom Domu sindikata održali koncert, nisu ni slutili da će im to praktično preko noći preokrenuti karijeru. Za kratko vreme njihovu obradu pesme “Du hast” legendarnog hevi-metal benda “Rammstein” pregledalo je preko 700.000 ljudi. Trend je takav da se čeka milioniti posetilac.
Na jutjubu je napisano više od hiljadu komentara, a u većini dominira tvrdnja da je “Viva Vox” postao srpski brend, i da je trenutno najpopularniji na internetu. Dirigent i osnivač hora Jasmina Lovren (45), koja radi kao bibliotekarka u Zemunskoj gimnaziji, i pored iznenadnog uspeha stoji sa obe noge na zemlji. Presrećna je što se decenijski trud isplatio. Pozivi koji su došli iz Južnoafričke Republike i Kanade nikoga u horu ne ostavljaju ravnodušnim.
- Originalni hor osnovan je davne 1993. kad sam krenula da radim sa učenicima Zemunske gimnazije - kaže Jasmina Lovren. - Malo-pomalo generacije su stasavale, pa smo 2002. dobili poziv da se priključimo kulturno-umetničkom društvu “Branko Radičević”. Bio je to ogroman sastav od nekih osamdesetoro ljudi. Tada smo prvi put imali nastup u inostranstvu, u Holandiji. Videvši da dalje možemo sami, 2005. smo se osamostalili i oformili sastav “Viva Vox”.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls