Slavko Perović:

Meksikanac sa Čubure
Čuveni beogradski pevač, autor šlagera koji su obeležili šezdesete i sedamdesete, bio je jedan od prvih pirata jer je u bioskopu snimao melodije iz meksičkih filmova, suprugu Dragicu je upoznao pošto ga je ustopirala, a danas je zahvaljujući internetu upućen u zbivanja na svetskoj muzičkoj sceni

Piše: Tanja Nikolić

Foto: Marija Ćalić i privatni album

Kao klinac maštao je da postane doktor, čak je i upisao medicinski fakultet i stigao do druge godine. Ipak, Slavko Perović (77) je više od svega želeo da postane pevač. I nije pogrešio. Zahvaljujući sjajnom glasu njegove pesme poput “Jedan dan života”, “Čaša gorkih suza”, “Plavo nebo” ili “Ja pustolov” postale su evergrin. Šezdesetih i sedamdesetih bio je velika zvezda nekadašnje Jugoslavije, 1969. dobio je posebno priznanje, “Jugotonovu” “Zlatnu pticu” za milion prodatih ploča. Nedavno je u ediciji “Zvijezde zauvek” kuća “Kroacija rekords” objavila dupli kompakt disk sa 56 njegovih najpopularnijih pesama, od kojih je četiri, i to na grčkom, otpevao sa pokojnom Silvanom Armenulić.

- Pevam čitav život, svi u porodici su fino pevali. Majka Vida bila je rodom iz Niša, a taj kraj je poznat kao veoma muzikalan - kaže Slavko Perović. - I u kući se dosta pevalo, posebno za vreme okupacije. Otac Milisav je ratne godine proveo u zarobljeništvu u Nemačkoj, pa je majka sestru Milicu i mene odvela kod tetke i teče na Crveni krst. Oni su imali petoro dece, pa smo svi stalno pevali, organizovali duete, trija, kvartete, držali i male pozorišne predstave za decu iz komšiluka.

Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls