Zvonko Marković:

Savršeni kroj blago pečenog bifteka
Modni kreator, uprkos tome što voli povrće i često ga griluje, nijedan obrok ne može da zamisli bez parčeta mesa kome termičkom obradom nisu oduzeti svi sokovi

Piše: Jelena Stojčić

Foto: Marija Ćalić

Recepti: Zvonko Marković
Chicken tikka
Exotic salata
Gajar ka halwa


Za kreatora Zvonka Markovića (35), čiji ekstravagantni modeli nikog ne ostavljaju ravnodušnim, i hrana je moda. Iako od nje nikada nije pravio rituale, jer je, kako kaže, hrana tu da bismo preživeli, voli da uživa u raznovrsnosti ukusa, ali i u lepom ambijentu. A od trenutka kada je uplovio u umetničke vode, promenio je dosta toga, pa i način ishrane.

- Ranije sam bio mnogo veći gurman. U poslednje vreme prestao sam da uživam u začinjenoj hrani. Mnogo više volim da meso i povrće budu samo posoljeni nego da su posuti sa deset različitih začina. Uživam igrajući se osnovnim sastojcima i bazičnim ukusima, jer tako mogu da vidim da li je namirnica sveža, ali i da na pravi način osetim njenu aromu.

Iako zna da kuva, to veoma retko čini jer lom koji nakon pripremanja jela ostavi iza sebe posle niko ne može da očisti.

- Pošto ne volim da perem sudove, pripremam samo jednostavne stvari. Zaista se ne sećam kada sam poslednji put spremio nešto komplikovano.

Mada važi za odličnog kuvara, jednom mu je, ipak, zagorela supa, a nedavno je pronašao zapaljen čajnik na šporetu.

Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls