Vidoje Božinović Džindžer:

Do poslednjeg rifa
Kultni gitarista, jedan od najboljih sa beogradskog asfalta, muziku je zavoleo pored starijeg brata Zorana, u ‘Riblju čorbu’ je došao na kratko i ostao za stalno, a velike životne izazove i gubitak najbližih prevazišao je uz suprugu Jasnu s kojom ima kćerku Ivonu

Piše: Tanja Nikolić

Foto: Branko Pantelić i privatna arhivaJedan od naših najboljih gitarista, Vidoja Božinović Džindžer (55) više od dve decenije je član kultne “Riblje čorbe”. Došao je na poziv Miše Aleksića da odradi samo jednu turneju i ostao. Iako je upisao arhitekturu, na vreme je shvatio da je muzika njegova najveća ljubav. Na takvu odluku najviše je uticao stariji brat Zoran, član čuvenog sastava “Pop mašina”, koji je iznenada preminuo 2004, a čitavog života Džindžeru je bio velika inspiracija i učitelj.

- Niko u porodici nije se ozbiljnije bavio muzikom, mada je majka Vera izuzetno lepo pevala. Verovatno smo Zoran, starija sestra Cveta, koja je godinama pevala u horu RTB, i ja nasledili njen talenat. I sestri i meni prvi kontakt s muzikom bila je stara harmonika, koju je nedavno uzela za uspomenu - priča Vidoja. I mada je kao dete mnogo voleo da crta i umeo satima zaneseno da skicira nešto, ipak je prevagnula ljubav prema muzici.

- Majka mi je često govorila gde bi mi bio kraj kad bih tu silnu energiju usmerio na nešto drugo, na primer matematiku. Nije to, naravno, bio ozbiljan prekor, pošto smo i brat i ja bili veoma poslušna deca, pomagali smo majci i ocu Dragutinu, koji su imali radnju za proizvodnju kora i testenine. Nismo bili vični u izradi testa, ali smo, kao spoljni momci, išli u nabavke, raznosili kore, kornete, testo i druge proizvode mušterijama. Nastavili smo to da radimo čak i kad smo postali muzičari profesionalci.

Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls