Radoš Bajić:

Život je najveća nagrada
Idejni tvorac, reditelj, scenarista i glavni glumac najgledanije srpske serije ‘Selo gori, a baba se češlja’ prvi put govori o drami koju je preživeo kad je pre petnaest godina saznao da mu supruga Milena boluje od karcinoma dojke

Piše: Žaneta Apostolovski
Foto: Branko Pantelić i privatni album

Iako je još letos obznanio da više neće snimati seriju “Selo gori, a baba se češlja”, scenarista, reditelj i glavni glumac Radoš Bajić i dalje doživljava veliki pritisak televizijskog auditorijuma. Gledaoci traže nastavak ove romantične priče o Petlovcu i njegovim junacima, kroz koju ih je glavni akter godinama vešto vodio. U serijalu su pokrenute značajne teme iz prošlosti i sadašnjosti moravskog sela, a jedna od njih je i kancer dojke sa kojim se bori glavna junakinja ove sage. Iskrena, humana i alarmanta dimenzija priče snažno je odjeknula u javnosti, naročito posle Bajićeve izjave da se sa ovom opakom bolešću pre petnaest godina suočio i u sopstvenoj porodici. Njegova supruga Milena prošla je kroz pravu dramu, a u toj borbi za život svim srcem su joj pomogli suprug i deca Nedeljko i Jelena. Traumatična iskustva Bajića su naterala da na ovu bolest upozori više od tri miliona gledalaca koji su svake subote pratili njegov serijal. Nakon premijernog emitovanja tih epizoda dobio je poziv od Ministarstva zdravlja da se uključi u državnu kampanju i strategiju borbe protiv raka.
- Veoma sam ponosan na podatak Ministarstva zdravlja da je posle pokretanja ove teme u našoj seriji višestruko povećan procenat ranog otkrivanja karcinoma dojke, kao i procenat žena koje se javljaju na preventivne preglede - kaže Radoš Bajić.

Da li vam je supruga Milena zamerila što ste kroz seriju javno pričali o njenoj bolesti?

- Ne. Moja Milena mi je dala podršku i saglasnost da pišem o ovoj dramatičnoj i teškoj temi. Smatrala je da je moja i njena dužnost da kroz jedan tako moćan medij indirektno ispričamo priču koja treba da upozori, da deluje edukativno i preventivno na našu žensku populaciju, pogotovu na selu. Jer, ko se javi na vreme - on živi, ko krije bolest, ko se paganski odnosi prema životu, ko se na vreme ne javi lekaru - on umire. Surovo, ali istinito. Cela naša, to jest Milenina životna priča i njeno hrabro sučeljavanje sa bolešću i posle više od petnaest godina od operacije, za mene kao pisca serije bila je dramski snažna i inspirativna.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls