Muška moda:

Zlatno doba baleta i tvida
Kolekcije viđene u Parizu i Milanu, namenjene jačem polu, uglavnom su inspirisane modnim buđenjem pedesetih godina prošlog veka, mada je bilo i šokova u obliku muških helanki ili pojave androgenog tuzlanskog manekena Andreja Pejića

Piše: Aleksandar Ostojić

Godinama u senci ženskih revija, muške kolekcije tradicionalan su uvod u nedelje mode u Milanu i Parizu. Da se nešto menja u tom odnosu najbolje su pokazali januarski događaji upravo u ova dva svetska modna centra, gde su viđene revije najpoznatijih dizajnera koje su stilom i energijom najavile veliki povratak muškaraca na scenu. Dior, Louis Vuitton, Givency, Armani kao i brojni kreatori učinili su zaista mnogo u borbi muškaraca za ravnopravnost sa damama koje haraju modnim pistama.
Opšti zaključak je da su se vratile pedesete, i da će muškarci u jesen 2011. izgledati poput Kerija Granta ili Džejmsa Stjuarta u vreme kad se svet oporavio od trauma Drugog svetskog rata i okrenuo zabavnoj strani. Kreatori predviđaju da nas i posle aktuelne ekonomske krize čeka ta ista zabavna strana, pa su se potrudili da nam je unapred dočaraju.
Sudeći po modelima prikazanim u Milanu, sledeće jeseni i zime nosiće se klasična odela sa dvorednim zakopčavanjem, kao i podvrnute pantalone i farmerke u stilu pedesetih. U mnogim kolekcijama naglasak je na trodelnim odelima, a pravo osveženje bio je vatromet boja rokerskih majica i košulja, kožnih jakni i džempera koje su doneli Domeniko Dolče i Stefano Gabana na reviji svog brenda D&G.
Ipak, pričaće se o Džonu Galijanu i Žan-Polu Gotjeu. S razlogom, jer su svojim očaravajućim kolekcijama daleko pomerili granicu do koje ide muška smelost, bar kad je o modi reč.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls