Londonska Nedelja Mode:

Rajske ptice Roksande Ilinčić
Naša dizajnerka je dobila neviđene pohvale za kolekciju prikazanu u britanskoj prestonici, a u mnogim uglednim novinama tvrdi se da je to bio vrhunac šestodnevnih revija modela za jesen i zimu 2011.

Piše: Aleksandar Ostojić

Najava onog što će se događati na Nedelji mode u Londonu bila je ekskluzivna i na najvišem nivou, a ono što je usledilo bilo je potvrda toga. Naime, dan pre početka revija prva dama Velike Britanije Samanta Kameron priredila je u svojoj rezidenciji u Dauning Stritu 10 prijem za najznačajnije učesnike modne manifestacije. Naravno, nije izostalo zajedničko fotografisanje, a gospođa Kameron nije propustila priliku da bude uz srpsku dizajnerku Roksandu Ilinčić (36), koja godinama radi u Londonu, i mnogi je s pravom smatraju trenutno prvim imenom britanske mode.
Roksanda je nedavno “obukla” američku prvu damu Mišel Obamu, a u njenim poslovično ženstvenim haljinama crvenim tepisima defiluju Gvinet Paltrou, Bjork, Kejt Hadson, Kristina Riči i brojne druge zve-zde. Po svemu sudeći, uskoro će i Samanta Kameron, koja je za prijem u Dauning Stritu odabrala štampanu suknju škotskog dizajnera Kristofera Kejna, svileni top koji je potpisala Emilija Viksted i cipele iz Zare, svoje omiljene prodavnice. Samantin modni stil poslednjih godinu dana predmet je pomnog praćenja, kao i u slučaju Mišel Obame ili Karle Bruni Sarkozi, a ostrvski novinari je, što se izbora garderobe tiče, stavljaju uz rame ovim damama.
To što je prijem u rezidenciji britanske prve dame najavio, dobilo je puno opravdanje 22. februara u londonskoj četvrti Pal Mal. Uz šansone Edit Pjaf, koje su puštane sa već zaboravljenog gramofona, manekenke su nosile kolekciju Roksande Ilinčić, koja je sutradan u uglednom “Guardianu” opisana ovim rečima: “Čak i da engleska zima nije ovako siva, bilo bi teško ne primetiti sočne električne boje srpske dizajnerke, u njenoj kolekciji za jesen i zimu”.
- Uvek sam volela boje - rekla je Roksanda neposredno posle revije svojih kreacija. - Ovog puta inspirisale su me ptice. Počela sam sa žrtvenim pticama, a završila sa rajskim, jer su, po meni, sve najsrećnije boje na njima.
Dodala je da je ove sezone imala pred očima i stil glumice Šarlote Rempling, koja je sedamdesete obeležila šeširima širokih oboda, dugim satenskim haljinama i kratkim krznenim kaputićima.
- Kreiram za nezavisnu ženu koja nije opterećena praćenjem modnih trendova, ali je dovoljno ženstvena i jaka u isto vreme - rekla je Roksanda, na čijoj reviji se dogodio i mali incident kad se jedna od manekenki saplela i posrnula na pisti. Mnogima je i to bilo simpatično, a oduševljenje kreacijama nije krio niko.
Pored Roksande, na revijama u hotelu “Savoy” i dvoranama “Royal Courts of Justice” i “Kensington Palace Gardens” najviše se pričalo o Vivijen Vestvud (69), kraljici britanske pank mode ali i onoga što se događalo kasnije. Veteranka je ostala verna svom stilu, manekenke koje su nosile njenu “Red Label” liniju izgledale su neuredno, neke sa razmazanom šminkom, bilo je i “zaboravljenih” viklera u kosi, a na sebi su imale perjane jakne, svilene šortseve i čarape preko kolena.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls