Slobodan Pešić:

Dobre vibracije iz starog džuboksa
Režiser, autor kultnog filma ‘Slučaj Harms’, kad je od prijateljice iz Njujorka naučio da u uređenju enterijera ne postoje granice, sa suprugom Ivanom započeo je višegodišnju adaptaciju njihovog beogradskog stana

Piše: Tanja Nikolić
Foto: Branko Pantelić

Za režisera i producenta Slobodana Pešića dom je mesto u kome treba da se oseća dobro, jer tu provodi dosta vremena. Bitno mu je da je životni prostor promišljeno opremljen i da se u njemu on i supruga Ivana osećaju ugodno.
- Oboje smo opsednuti muzikom i svetlom. Volimo veliki, ali minimalno opremljen prostor, a neobičnim detaljima dajemo mu autentičnu formu i jedinstven izgled - kaže Slobodan Pešić, autor kultnog art filma “Slučaj Harms”. - Dopadaju nam se neobične i originalne stvari i u naš beogradski dom smestili smo neke dragocene predmete i suvenire koje smo nabavljali svuda po svetu.
Ovaj rođeni Beograđanin živeo je po raznim uzbudljivim svetskim gradovima. Najduže se zadržao u kosmopolitskom Njujorku, a jedno vreme je boravio u Londonu, Parizu, Amsterdamu i Barseloni. Upravo je katalonska prestonica ostavila snažan pečat na njega.
- Ivana i ja smo godinama odlazili u Barselonu, gde smo na raspolaganju imali stan koji pripada našem prijatelju. Smešten je u zgradi starijoj više od veka, a ima, između ostalog, i fantastične pločice postavljene u vreme kad se zgrada zidala. Oduševile su me i stare, restaurirane kuće koje krase njihove čuvene trgove nepravilnih oblika, pa smo nastojali da nam to bude inspiracija.
Kad su u srpskoj prestonici odabrali prostor za sebe, odlučili su se da ga, u dogovoru s arhitektom, urede po svojim merilima. Stan na dva nivoa, s prostranim dnevnim boravkom i trpezarijom, bio im je pravi izazov. Posebnu pažnju posvetili su kuhinji koja ima centralno mesto u njihovom domu.
- Mnogo smo se trudili da je napravimo ovako kako danas izgleda. Kuhinja je za nas mesto okupljanja, priče i obedovanja. To je praktično pravo ognjište. Imao sam prilike da vidim razne luksuzne apartmane i stanove, i u Nujorku i u Evropi, i svuda je kuhinja bila najvažnija, u njoj sve počinje i završava se. Zato sam poželeo da i u svom domu imam takvo moderno ognjište.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls