Ruška Jakić:

Život na eks
Televizijska voditeljka, koja je svojim izjavama i porukama uvek dizala veliku medijsku prašinu, nije se plašila da Krcunu održi kratku lekciju o lepom ponašanju, tri puta se udavala i isto toliko uspešno razvodila, a život joj je dobio potpuniji smisao kad joj je pre pet meseci kćerka Ana podarila unuka Luku

Piše: Žaneta Apostolovski
Foto: Marko Krunić i privatni album

Pola života sam želela da budem u pravu, a sad želim da budem srećna. To je lepo rekla Džoan Kolins: “Ma koliko godina imali, život je uvek pred vama”. Ja sam optimista, a moj optimizam nije bez pokrića - kaže televizijska voditeljka Ruška Jakić (73). Žena koju su u vreme njene najveće medijske popularnosti kritičari razapinjali na krst, a gledaoci je zbog poruka koje je javno izgovarala jednostavno obožavali, svakog ponedeljka vodi svoju čuvenu emisiju “Ljubav i moda” na jagodinskoj “Palmi plus”, i u porodičnoj kući na Zvezdari kuca autobiografsku knjigu “Ja, Ruška” na staroj pisaćoj mašini “Olimpia”.
- Ceo moj život stao je u dve rečenice koje sam napisala na početku: “Sretala sam mnogo ljudi, a da je prijatelja bilo malo. Bila sam gladna i slavna, vesela i tužna, opasna i sjajna, volela sam mnogo ljudi, a mene je volelo malo”.
Srpkinja koja je pre trinaest godina prva snimila svoju plastičnu operaciju i javno je prikazala u svojoj emisiji, novinarka koja je napravila intervju sa samom sobom, voditeljka koja je sebi u rođendanskoj emisiji poklonila stripere, potpuno je svesna da kod ljudi izaziva osećanja u rasponu od ljubavi do mržnje, ali je kroz život uvek slušala samo sebe i svoje srce.
Njenim venama teče srpsko-grčko-češka krv. Otac Sreten Jakić doktorirao je prava na Sorboni, bio je u kraljevoj vladi i radio kao novinar u Politici. Kad se zaratilo, Gestapo ga je strpao u logor na Banjici. Šest meseci pre oslobođenja pobegao je u Koraćicu gde mu je živela majka. Po oslobođenju je, kao kraljev službenik, prvo osuđen na smrt, a onda na dvadeset godina zatvora.
- Proveo je petnaest godina u Sremskoj Mitrovici kao politički krivac. Govorio je sedam jezika, družio se sa Radetom Draincem, Milanom Rakićem. Od njega sam nasledila harizmu i odnos prema novinarstvu, književnosti i pesnicima. Upoznala sam ga tek kad sam imala petnaest godina.
Nastavak teksta Vam je dostupan u štampanom izdanju ...
Bergizar Korel i Halit Ergenč
Milan Stanković
Dženifer Lopez i Marko Antonije
Bijonse Nouls